Penilaian penerapan sistem pengurusan latihan di sektor awam : satu kajian kes - Nor Asikhin Zaid; Maryati Mohd Yusof (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2022)
Sistem maklumat dinilai bagi melihat tahap kejayaannya dalam memenuhi keperluan organisasi dan objektif yang disasar. Sistem maklumat bertujuan untuk meningkat kecekapan proses, namun, terdapat pelbagai masalah sistem yang menyebabkan ketidakpuashatian pengguna dan penerimaan sistem yang rendah. Masalah ini merangkumi sistem yang tidak menepati keperluan pengguna, tidak selaras dengan proses kerja, paparan antara muka yang kurang mesra pengguna, kemasukan data, kurang penglibatan pengguna dalam pembangunan sistem, dan latihan yang tidak mencukupi. Oleh itu, kajian ini mengenalpasti faktor yang mempengaruhi penerapan sistem maklumat dan aspek yang perlu ditambah baik bagi mengoptimum potensi sistem. Sistem Pengurusan Latihan di sebuah sektor awam di Malaysia dinilai dari perspektif pengguna dan sosio-teknikal berdasarkan kerangka manusia-organisasi-teknologi-sejajar (human-organisation-technology-fit) (HOT-fit). Penilaian kajian kes dilaksana menerusi kaedah temubual, pemerhatian dan analisis dokumen. Aspek pengukuran penilaian sistem yang berstruktur dan spesifik dalam kerangka HOT-fit memudahkan penilaian sistem. Faktor positif merangkumi fungsi yang mudah diguna, maklumat yang relevan, bantuan teknikal yang baik, sokongan pengurusan dan teknikal, komunikasi efektif dan hubungan yang baik. Sebaliknya, capaian sistem yang perlahan, paparan yang kurang menarik, sikap pengguna, bilangan staf teknikal yang terhad, kekangan tugas pengguna, dan perubahan pucuk pimpinan atau dasar memberi kesan yang negatif terhadap penerapan sistem. Faedah keseluruhan penerapan sistem pula memotivasi pengguna untuk mengguna sistem.