Hubungan intim profesional di tempat kerja - Md Faridz Ismail; Ismi Arif Ismail; Haslinda Abdullah; Soaib Asimiran (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2018)
Keintiman profesional wujud dari kepentingan intelektual bersama, amanah, kejayaan bersama di tempat kerja dan perasaan rasa dihargai. Hubungan intim profesional berbeza daripada hubungan peribadi dan rakan sekerja di mana hubungan ini melibatkan kedalaman ikatan emosional dan penzahiran diri dalam kehidupan di mana ia berlaku. Belum banyak kajian tentang hubungan intim profesional di tempat kerja. Namun kajian lampau secara umumnya telah membuktikan bahawa hubungan intim memberi kesan yang positif kepada kedua-dua pihak yang terlibat dan ianya sudah pasti turut memberi kesan yang positif kepada kumpulan atau organisasi yang diwakili. Secara umumnya individu yang terlibat dalam hubungan intim akan memberi dorongan, saling membantu, bekerjasama, amanah dan meningkatkan hubungan ke arah perkembangan yang produktif. Kajian ini merupakan kertas konseptual yang melihat hubungan intim profesional di tempat kerja sebagai satu mekanisme yang dapat memberi kesan yang positif kepada organisasi.