Perbezaan gender dalam pengajaran Matematik menggunakan pendekatan gaya pengajaran Grasha-Riechmann - Mohd Effendi Ewan Mohd Matore; Sim, Sze Hui (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2022)
Gaya Pengajaran Grasha-Riechmann berpotensi tinggi untuk diaplikasikan dalam Matematik khususnya untuk membantu meningkatkan pengetahuan pendidik guru. Namun begitu, tidak banyak perhatian diberikan kepada usaha mengenal pasti corak gaya pengajaran guru Matematik di Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) serta menjawab persoalan tentang perbezaan gaya pengajaran mengikut gender. Sehubungan itu, kajian ini bertujuan mengenal pasti corak Gaya Pengajaran Grasha-Riechmann dalam kalangan guru Matematik sekolah rendah dan perbezaannya mengikut gender. Pendekatan kuantitatif melalui tinjauan telah diaplikasikan kepada 97 orang guru Matematik SJKC Kepong, Kuala Lumpur menggunakan teknik persampelan rawak mudah. Instrumen ini diadaptasi daripada Soal Selidik Gaya Pengajaran Grasha-Riechmann (1996) yang mengukur lima gaya pengajaran iaitu Gaya Pengajaran Pakar, Gaya Pengajaran Autoriti Formal, Gaya Pengajaran Model Personal, Gaya Pengajaran Delegator. dan Gaya Pengajaran Fasilitator. Dapatan menunjukkan Gaya Pengajaran Model Peribadi adalah yang paling dominan, dan Gaya Pengajaran Fasilitator sebagai gaya yang paling tidak dominan. Ujian Mann-Whitney U mendapati perbezaan Gaya Pengajaran Grasha-Riechmann yang signifikan dalam kalangan guru Matematik berdasarkan gender, khususnya untuk Gaya Pengajaran Kuasa Formal, Gaya Pengajaran Fasilitator dan Gaya Pengajaran Delegator. Kajian ini memberikan implikasi praktikal terhadap pembangunan profesional pendidik untuk mempelbagaikan gaya pengajaran mereka dan menyesuaikannya seiring keperluan pembelajaran murid. Penemuan ini mencetuskan idea untuk mendapatkan pemahaman yang lebih baik tentang pengetahuan pendidik guru matematik kepada topik Matematik yang lebih spesifik dan kompleks.