Wacana dan pemikiran rekabentuk masjid - Mastor Surat,; MM Tahir,; Ismar MS Usman,; Suhana Johar,; Nangkula Utaberta, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2017)
Tulisan ini membentangkan pengenalan dan membincangkan beberapa persoalan tentang pemikiran rekabentuk masjid. Tujuan utama penulisan ini adalah untuk memberi maklumat latar bagi memahami dengan lebih jelas berkenaan kedudukan kajian ke atas masjid warisan Melayu. Tulisan ini mempunyai empat bahagian utama. Bahagian pertama menyingkap makna atau pengertian masjid dalam budaya Islam. Bahagian kedua membentangkan sebab-sebab yang mempengaruhi rekabentuk senibina sesebuah bangunan supaya mereka yang tidak mendapat pendidikan secara langsung tentang senibina dapat mengetahui punca sebenar kebanyakan rupabentuk senibina sesuatu bangunan yang seringkali difikirkan sebagai buah fikiran atau karya arkitek semata-mata. Bahagian ketiga membentangkan wacana senibina masjid dari sudut pendekatan rekabentuk dan bahagian keempat dan terakhir membentangkan wacana khusus mengenai masjid warisan di Alam Melayu.