Kesan pengantara sokongan organisasi terhadap hubungan antara persepsi keadilan penilaian prestasi dan niat berhenti kerja dalam kalangan anggota polis - Brenda Ranee Francis; Rusli Ahmad; Siti Mariam Abdullah (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2022)
Penilaian prestasi merupakan satu alat pengukuran prestasi yang penting dalam setiap organisasi dan sering kali menimbulkan konflik terutamanya dari segi keadilan. Tujuan kajian ini adalah untuk mengkaji kesan pengantara sokongan organisasi terhadap hubungan antara persepsi keadilan penilaian prestasi dan niat berhenti kerja dalam kalangan anggota polis. Kajian ini penting kerana isu niat berhenti kerja, keadilan penilaian prestasi dan sokongan organisasi merupakan jurang kajian yang serius dalam organisasi Polis Diraja Malaysia (PDRM). Kaedah kuantitatif digunakan untuk menganalisa data 513 responden yang diperolehi daripada soal selidik telah dianalisis menggunakan PLS-SEM. Hasil kajian mendapati sokongan organisasi mempunyai kesan pengantara yang signifikan antara keadilan prosedur (formal), keadilan prosedur (interaksi), keadilan distributif dan keadilan maklumat dalam penilaian prestasi dengan niat berhenti kerja. Oleh yang demikian, penambahbaikan sokongan organisasi perlu diutamakan. Ini adalah penting untuk mengekalkan kesejahteraan dalam kalangan anggota polis serta menggalakkan persekitaran kerja yang positif dan iklim organisasi yang menyokong.