Kajian tingkah laku pengguna berdasarkan gambar profil media sosial (Instagram) - Siti Ubaidah Ramlan; Suzaimah Ramli; Shahaneim Marzukhi (Pusat Pengurusan & Pembangunan Mahasiswa, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2022)
Kandungan imej yang disiarkan pengguna ke media sosial didorong sebahagiannya oleh personaliti mereka. Instagram adalah tempat untuk mendedahkan dan perkongsian cara hidup dan gaya diri. Memberi pendedahan perkongsian diri terlalu banyak di Instagram boleh membentuk identiti yang berbeza antara di dunia nyata dan dalam talian. Penyelidikan ini dijalankan pada 100 pengguna di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia. Objektif kajian ini adalah untuk mengkaji dengan lebih teliti mengenai kelakuan, perwatakan, tingkah laku, serta personaliti seseorang di media sosial. Pengguna media sosial mudah terpedaya dengan apa yang sering ditonjolkan di media sosial. Oleh itu kajian ini menyumbang kepada ketelitian terhadap tingkah laku personaliti berdasarkan gambar profil media sosial masing-masing. Kajian tingkah laku pengguna terhadap gambar profil media sosial menggunakan metodologi CRIPS-DM iaitu Cross Industry Standard Process for Data Mining. Perbandingan di bahagian ini bersesuaian dengan menggunakan algoritma Random Forest dan Decision Tree dalam bahagian Classification.