Ciri-ciri personaliti dan kepimpinan pengetua kolej kediaman yang ideal dari perspektif pelajar - Khairul Anwar Mastor, (2008)
Kertas kerja ini melaporkan hasil kajian tinjauan mengenai pandangan pelajar mengenai ciri-ciri personaliti dan kepimpinan yang seharusnya dimiliki oleh pengetua kolej kediaman. Seramai 274 orang pelajar UKM yang menginap di kolej kediaman di dalam kampus telah dipilih secara rawak untuk mengambil bahagian dalam kajian ini. Mereka diberikan satu soal selidik yang mengandungi 31 item berskala 5 likert berkaitan dengan ciri-ciri pengetua yang digemari oleh pelajar. Analisa faktor yang dijalankan mendapati terdapat tiga faktor utama dalam pencirian sifat kepimpinan pengetua: Sifat Bertanggungjawab, Personaliti Positif dan Sokongan. Faktor Bertanggungjawab dan Personaliti Positif berkorelasi positif (r = 0.619). Tidak ada hubungan di antara Faktor Sokongan dengan Bertanggungjawab dan Personaliti Positif. Implikasi dan batasan kajian terhadap aspek pemilihan pengetua dibincangkan