Potensi bioremediasi plastik polietilena tereftalat (PET) - Khalida Khalil; Wan Syaidatul Aqma; Nazlina Haiza Mohd Yasin; Mohamad Yusof Maskat; Ishak Ahmad (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2022)
Penghasilan plastik yang mesra ekonomi dan kepelbagaian penggunaannya menyebabkan permintaan terhadap plastik meningkat setiap tahun. Antaranya adalah plastik jenis polietilena tereftalat (PET) yang dihasilkan melalui pempolimeran dua monomer iaitu asid tereftalik (TPA) dan etilena glikol (EG). PET menjadi pilihan dalam produk pembungkusan makanan dan minuman kerana cirinya yang tahan haba, tahan lama, mudah dibentuk dan ringan serta kos penghasilan yang murah. Walau bagaimanapun, hal ini telah menjadikan PET sebagai pencemar alam sekitar kerana penggunaannya berjangka pendek dan pakai buang, serta sukar untuk dicuraikan secara semula jadi dan dikitar semula. PET juga berupaya menjadi mendakan kerana mempunyai kehabluran dan ketumpatan yang tinggi seterusnya menghasilkan mikroplastik bersaiz <5 mm yang berpotensi menjadi ancaman kepada rantai makanan. Kaedah bioremediasi antara salah satu alternatif yang boleh dilaksanakan dalam menangani masalah lambakan bahan buangan plastik PET. Justeru, ulasan ini akan membincangkan empat pendekatan bioremediasi dengan penggunaan bakteria sebagai agen biopencurai PET melalui penggunaan (1) bakteria penghasil biofilem, (2) biosurfaktan, (3) biotinjauan secara pendekatan biologi molekul dan (4) aplikasi bio-pembawa yang boleh dilaksanakan dalam menguraikan bahan buangan PET.