Munshi Abdullah, konfusianisme Melaka dan keterlibatan dalam polemik identiti ‘Sianu’ - Xu, Qiongwen; Aiza Maslan @ Baharudin; Mohd Syahmir Alias (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2022)
Dilahir serta dibesarkan di Melaka pada sekitar abad ke-19 menyebabkan Munshi Abdullah disifatkan mempunyai hubungan yang agak rapat dengan paderi British yang dihantar oleh London Missionary Society (LMS) ke Melaka. Keakraban tersebut secara tidak langsung menyebabkan para sarjana mengaitkan Munshi Abdullah dengan kefahaman beliau tentang pemikiran Konfusianisme dan penglibatan dalam karya-karya terbitan paderi British, terutamanya jurnal The Indo-Chinese Gleaner. Sebahagian daripada isi artikel karya ‘Sianu’ yang disiarkan dalam jurnal berkenaan disifatkan mempunyai persamaan dengan Hikayat Abdullah. Justeru itu, tidak mustahil nama pena ‘Sianu’ mencetuskan polemik tentang identiti sebenar ‘Sianu’ yang turut melibatkan Munshi Abdullah. Artikel ini akan menggalurkan hubungan Munshi Abdullah dan Konfusianisme Melaka dalam konteks kedatangan paderi British serta persekitaran majmuk Melaka pada awal abad ke-19 Masihi. Tulisan ini seterusnya akan mengkaji Munshi Abdullah dan hubungannya dengan polemik identiti ‘Sianu’. Kajian ini adalah berbentuk kualitatif yang berpandukan pendekatan analisis tekstual melibatkan Hikayat Abdullah dan artikel-artikel ‘Sianu’ yang tersiar dalam jurnal The Indo-Chinese Gleaner. Dapatan kajian menunjukkan bahawa besar kemungkinan Munshi Abdullah pernah mengetahui tentang Konfusianisme daripada Konfusianisme Melaka, guru Cina bagi paderi-paderi British dan masyarakat Cina tempatan. Kajian ini juga mendapati bahawa identiti ‘Sianu’ mungkin merujuk kepada Claudius Henry Thomsen dan Munshi Abdullah merupakan pemberita dan penterjemah bagi karya-karya Claudius Henry Thomsen semasa beliau menulis artikel-artikel untuk The Indo-Chinese Gleaner.