Ritual penyembuhan penyakit dalam main peteri di Kampung Paloh, Kelantan - Khairul Bariyyah Mustafa, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2022)
Makalah ini bertujuan menyelidiki amalan ritual penyembuhan tradisional Main Peteri dalam kalangan masyarakat Melayu Kelantan yang masih lagi diamalkan sehingga ke hari ini, walaupun telah lama diharamkan oleh kerajaan Kelantan dalam Enekmen Kawalan Hiburan dan Tempat-Tempat Hiburan 1998. Hal ini kerana Main Peteri mengandungi elemen-elemen Hindu-Buddha yang dicampur dengan unsur animisme dan pengaruh agama Islam. Amalan ini masih diamalkan namun pengamalannya dilihat berkurangan. Oleh itu, penyelidikan ini penting untuk mendokumentasi Main Peteri sebagai ritual penyembuhan tradisional masyarakat Melayu Kelantan, mengenal pasti ritual berubat dalam Main Pateri sebagai penjelasan personalistik/ghaib yang dikaitkan dengan angin dan semangat yang membawa sakit demam. Penyelidikan ini menggunakan kaedah penyelidikan lapangan dengan mengaplikasikan kutipan data melalui pemerhatian ikut serta, temu bual, analisis dokumen dan laporan. Hasil penyelidikan didokumentasi di Kampung Paloh, Kelantan dengan sakit demam dikategorikan sebagai faktor personalistik/ghaib iaitu berpunca daripada angin yang ada dalam diri para pesakit.