Hubungan awal Asia Tenggara dengan bangsa Turkic di India dari sudut sejarah dan Seni Islam - Muhammad Uzair Ismail,; Zuliskandar Ramli,; Ros Mahwati Ahmad Zakaria, (Ikatan Ahli Arkeologi Malaysia, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2022)
Artikel mengenai peranan bangsa Arab dan Parsi dalam menyebarkan agama dan budaya Islam ke Asia Tenggara telah dibincangkan secara meluas dan mendalam oleh para sarjana. Meskipun begitu, peranan atau sumbangan bangsa Turkic di India sering dilupakan. Hubungan ini jelas sekali dinyatakan pada salah satu bukti arkeologi terawal yang dijumpai di wilayah Asia Tenggara, yakni tiang Champa (1035M) namun tidak diendahkan kerana terdapat pelbagai tafsiran daripada para sarjana yang meragui kesahihan inskripsi tersebut. Oleh itu, kajian ini akan menilai semula kepentingan tiang Champa dalam membincangkan Islam di Asia Tenggara melalui kajian kepustakaan dan analisis kritikal (critical analysis) terutamanya dari sudut sejarah serta budaya kesenian. Hasil penelitian menujukkan bahawa bangsa Turkic dari Dinasti Ghaznavid (977-1186M) di India serta Dinasti Rasulid (1229-1454M) di Yaman turut memainkan peranan dalam mempengaruhi budaya kesenian Islam di Asia Tenggara yang dipercayai telah bermula sekitar abad ke-11 Masihi. Hubungan bangsa Turkic dengan Asia Tenggara telah berlaku lebih awal daripada Dinasti Turki Othmaniyah yang dipercayai bermula pada abad ke-16 dan ke-19 Masihi. Perkara ini dibuktikan melalui catatan dokumen bertulis dan inskripsi serta jejak peninggalan seni pada batu nisan, istana, masjid dan madrasah. Justeru, takrifan “India” dalam konteks sejarah harus diteliti dan dinilai semula kerana ia sering digunakan untuk merujuk kepada kedudukan geografi sahaja. Perkara ini membuatkan peranan bangsa dan budaya Arab, Parsi dan Turkic yang merupakan golongan pemerintah di India tidak diketengahkan dalam membincangkan Islam di Asia Tenggara.