Pengoptimuman pengekstrakan lemak biji jeruk mangga (Mangifera indica L.) jeruk menggunakan kaedah respons permukaan dan analisis lipid - Norhelaliah Isa; Noor-Soffalina Sofian Seng; Wan Aida Wan Mustapha; Masturah Markom; Nur Afiqah Mohd Azhari (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2022)
Sisa biji jeruk mangga (PMS) daripada industri jeruk mangga boleh meningkatkan kos pengeluaran dan pencemaran alam sekitar. Kajian terdahulu mendapati lemak biji mangga boleh dijadikan punca alternatif lemak koko (CBA) dalam penghasilan coklat. Oleh itu, penyelidikan ini dijalankan bagi mengetahui hasil ekstrak optimum lemak biji jeruk mangga (MPB) melalui tiga kaedah pengekstrakan iaitu maserasi, Soxhlet dan pengekstrakan bendalir lampau genting-karbon dioksida (SFE-CO2 ) dengan menggunakan kaedah respons permukaan-reka bentuk komposit berpusat (RSM-CCD). Keputusan parameter optimum adalah seperti berikut; maserasi (262 min, 100 mL heksana dengan 4.40% hasil); Soxhlet (300 min, 150 mL heksana dengan 7.87% hasil) dan SFE-CO2 (297 bar, 64 °C dengan 6.66% hasil). MPB yang diekstrak daripada semua kaedah dibandingkan dengan lemak koko komersial (CCB). MPB mengandungi asid lemak perlu (EFA) dan omega-3 yang tinggi serta lemak tepu yang rendah berbanding CCB. MPB ekstrak daripada SFE-CO2 mempunyai asid lemak dan profil pencairan yang hampir sama dengan CCB. SFE-CO2 juga mengekstrak lebih banyak EFA dan omega-3 (p<0.05) daripada maserasi dan Soxhlet. Oleh itu, MPB ekstrak daripada SFE-CO2 berpotensi sebagai punca CBA yang terbaik dalam penghasilan coklat.