Adaptasi budaya pelajar perempuan Islam antarabangsa di Universiti Kebangsaan Malaysia - Nurul Syahidah Ahmad,; Abdul Latiff Ahmad, (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2018)
Dapatan kajian juga harus dikongsi dengan mengenalpasti bagaimana proses akulturasi atau asimilasi berlaku terhadap pelajar perempuan Islam antarabangsa di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) yang melanjutkan pengajian mereka dalam bidang sarjana muda, sarjana dan PHD. Kajian ini juga mengkhususkan hanya kepada proses adaptasi budaya dengan menggunakan Model Lekuk-U oleh Lysgaard (1955). Kajian ini ingin menghurai kesan penghijrahan yang berlaku oleh pelajar perempuan Islam antarabangsa sepanjang mengadaptasi diri mereka dengan budaya baru dan apakah faktor tarikan pelajar antarabangsa untuk melanjutkan pengajian di Malaysia. Kajian ini turut dilaksanakan menggunakan kaedah temubual sekaligus mengenalpasti para pelajar antarabangsa melalui fasa adaptasi budaya sebagai seorang perempuan Islam. Antara hasil dapatan kajian mendapati bahawa wanita-wanita ini telah berjaya mengharungi segala cabaran dan berjaya mengadaptasikan diri di Malaysia. Mereka juga melalui kejutan budaya serta menempuhi cabaran untuk mengadaptasi namun mereka mampu mengatasinya. Mereka mempercayai bahawa agama membantu mereka dapat mengadaptasikan diri mereka di sini.