Pengekalan budaya Melayu dalam masyarakat Melayu Kampung Padang Balang, Gombak - Nur Qhairun Nabiha Hussin,; Mohd Yuszaidy Mohd Yusoff, (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2022)
Artikel ini mengenai pengekalan budaya Melayu dalam kalangan masyarakat Melayu di Kampung Padang Balang, Gombak. Kampung Padang Balang bersempadanan dengan Kuala Lumpur yang merupakan pusat ekonomi, pentadbiran dan sosial. Masyarakat di kampung ini sering mengalami pelbagai cabaran dalam usaha untuk mengekalkan budaya mereka. Pemasalahan kajian ini mengenai bagaimana usaha pihak masyarakat di Kampung Padang Balang untuk mengekalkan budaya Melayu daripada pengaruh luar. Objektif kajian ini adalah menganalisis mengenai usaha-usaha masyarakat ini untuk mengekalkan budaya Melayu dalam kehidupan seharian. Metodologi kajian menggunakan pendekatan kualitatif. Kajian ini terdiri daripada dua kaedah iaitu kajian lapangan dan kajian keperpustakaan. Kajian lapangan dilakukan di Kampung Padang Balang dengan menggunakan teknik pemerhatian pasif, pemerhatian ikut serta dan tembu bual. Kaedah temu bual menggunakan teknik temu bual separa struktur dan temu bual fokus berkumpulan terhadap penduduk kampung yang berautoriti untuk memperolehi data. Begitu juga, kajian ini turut disokong dengan data sekunder yang diperolehi melalui kajian keperpustakaan. Kajian ini menggunakan teknik analisis tematik dalam usaha menyaringkan dan memperolehi data yang diperlukan. Hasil dapatan baharu mendapati penduduk masyarakat Melayu di Kampung Padang Balang dapat mempertahan budaya Melayu yang mereka warisi walaupun berlaku perubahan masa, kemodenan dan teknologi di sekeliling. Oleh itu, hasil kajian jelas menunjukkan usaha-usaha yang dilakukan oleh masyarakat Melayu di Kampung Padang Balang dapat mempertahankan dan mengekalkan budaya Melayu dalam masyarakat mereka. Justeru itu, kajian ini telah memberi satu sumbangan yang amat bermakna kepada masyarakat dan komuniti dalam usaha masyarakat setempat untuk mengekalkan budaya yang mereka warisi dan amal serta penambah baikan perkembangan kosa ilmu pengetahuan dalam bidang Pengajian Melayu amnya budaya Melayu.