Model kesediaan pelaksanaan sistem kawalan industri di persekitaran awan dari perspektif keselamatan maklumat - Asma Zubaida M. Ibrahim,; Jamaiah H. Yahaya,; Aziz Deraman, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2018)
Persekitaran awan adalah satu bidang yang pesat berkembang dengan keupayaan mengakses perkhidmatan dari mana sahaja dan pada bila-bila masa. Sistem Kawalan Industri atau ICS adalah istilah umum untuk sistem kawalan yang digunakan di dalam infrastruktur kritikal. Apabila ICS dilaksanakan di persekitaran awan, keselamatan maklumat menjadi satu kebimbangan utama bagi organisasi ICS. Sebelum melaksanakan ICS ke awan, penting bagi organisasi ICS untuk bersedia kerana kurang kesediaan boleh membawa kepada kegagalan dalam pelaksanaannya. Oleh itu objektif utama kajian ini adalah untuk mencadangkan Model Kesediaan Pelaksanaan ICS di persekitaran awan (RMfIC) dari perspektif keselamatan maklumat. RMfIC terdiri daripada tiga komponen utama iaitu komponen pertama ialah analisis kesesuaian, komponen kedua, mengukur kesediaan dari perspektif keselamatan maklumat, dan komponen ketiga ialah pengiraan kesediaan organisasi ICS yang juga akan mengenal pasti tahap kesediaan sesebuah organisasi. Sumbangan utama RMfIC adalah organisasi ICS boleh mengenal pasti tahap kesediaan dan menangani cabaran sebelum melaksanakan perkhidamatan ICS di persekitaran awan.