Persepsi umum penduduk Telok Panglima Garang terhadap perubahan iklim di Malaysia - Anne Sakina Iman Syaiffudin; Noorazuan Md. Hashim (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2018)
Masalah alam sekitar seperti perubahan iklim, pencemaran udara dan banjir semakin mendapat perhatian daripada masyarakat Malaysia. Perubahan iklim merupakan cabaran global yang paling serius terhadap masyarakat dunia pada masa kini. Semua pihak disetiap peringkat perlu bersama-sama bertanggungjawab dalam menyesuaikan diri dan memberi komitmen dalam mengurangkan risiko terhadap ancaman global ini. Kesedaran alam sekitar bermula dengan keprihatinan masyarakat terhadap masalah alam sekitar yang kian meruncing. Manusia bergantungan secara fizikal dan emosi dengan alam semulajadi manakala, keadaan ekosistem dan spesies pula bergantung kepada tindakan manusia. Kajian ini bertujuan untuk melihat “Persepsi Penduduk Telok Panglima Garang Terhadap Perubahan Iklim Di Malaysia”. Kajian dijalankan dengan mensasarkan seramai 50 orang penduduk Telok Panglima Garang, Selangor. Data kajian ini dikumpul dengan menggunakan borang soal selidik dan seterusnya dianalisis dengan menggunakan aplikasi SPSS. Keputusan kaji selidik ini dijadikan asas untuk merangka langkah dan cadangan yang boleh diambil oleh pihak berkuasa dalam mengawal masalah perubahan iklim ini. Kesimpulannya, terdapat perhubungan antara tahap kesedaran dalam kalangan penduduk dalam mengawal masalah perubahan iklim ini. Namun, hasil perhubungan yang didapati adalah agak lemah. Berdasarkan pada keputusan analisis ini, tahap kesedaran yang kurang memuaskan dalam kalangan penduduk Telok Panglima Garang akan memberi impak kepada pertambahan masalah perubahan iklim di Malaysia.