Hikayat Nabi Adam : satu kajian teks dan analisis berdasarkan pengkaedahan keagamaan - Nurul Nasuha Mohd Rosle,; Zubir Idris, (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2018)
Kajian ini menggunakan naskhah Hikayat Nabi Adam sebagai bahan kajian. Dalam menyempurnakan analisis data, kajian ini menggunakan teori Pengkaedahan Melayu yang diperkenalkan oleh Hashim Awang. Kajian ini memfokuskan kepada Pengkaedahan Keagamaan. Terdapat tiga fokus utama dalam Pendekatan Keagamaan ini iaitu Pendekatan Dakwah, Pendekatan Kemasyarakatan dan Pendekatan Seni. Fokus kajian yang dijalankan ini adalah untuk meneliti nilai-nilai Islam dan sejarah asal-usul nabi Adam yang terkandung dalam teks yang berlandaskan al-Quran dan hadis melalui pendekatan dakwah yang memancarkan nilai kemurnian, keistimewaan dan keunggulan Islam. Pendekatan ini berfungsi untuk melihat sastera sebagai wadah untuk mempertingkatkan nilai ketakwaan atau ketaatan seseorang insan kepada Allah. Menerusi kajian naskhah ini dapat dilihat perkembangan Islam dan wadah untuk mempertingkatkan nilai ketakwaan atau ketaatan insan kepada Allah. Diharapkan hasil kajian naskhah Hikayat Nabi Adam ini dapat dijadikan sebagai satu asas panduan dalam kehidupan masyarakat.