Pengaruh kriteria individu terhadap prestasi kerja adaptif jururawat Hospital Kepala Batas, Pulau Pinang - Nor Adibah Amani Madzidon,; Siti Fardaniah Abdul Aziz, (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2018)
Penyelidikan ini bertujuan membincangkan tentang pengaruh kriteria individu terhadap prestasi kerja adaptif jururawat. Jururawat merupakan antara kerjaya penting yang menjadi penyumbang kepada kesejahteraan negara mereka untuk merawat dan menguruskan orang sakit. Cabaran utama mereka masa kini adalah untuk mengurus dan pesakit yang semakin meningkat. Selain itu, Biro Pengaduan Awam ketiga tertinggi jumlah responden kajian. Pengumpulan data dilakukan menggunakan borang soal selidik yang diadaptasi dari kajian lepas Data kemudiannya dianalisis menggunakan perisian Statistical Package for Social Sciences (SPSS). terdapat hubungan yang signifikan antara penghargaan kendiri, motivasi kerja, komitmen organisasi dan kecerdasan emosi terhadap prestasi kerja adaptif . Hasil kajian boleh dijadikan untuk meningkatkan prestasi kerja adaptif jururawat Malaysia.