Perubahan kualiti air bawah tanah di negeri Kelantan pada tahun 2010 hingga 2012 - Mohd Faiz Faridzuan Roslan,; Noorazuan Md Hashim, (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2018)
Air bawah tanah adalah satu badan penting kepada yang terdapat di dalam bumi. Penerobosan air laut telah memberi kesan terhadap kualiti air bawah tanah. Kajian ini dilakukan adalah bagi menganalisis tahap kualiti air bawah tanah dalam konteks kemasinan dan kandungan klorida di beberapa lokasi jajahan negeri Kelantan daripada tahun 2010 hingga tahun 2012. Selain itu, parameter lain yang diukur dalam kajian ini adalah kandungan logam berat yang terdapat di dalam air bawah tanah. Metod kajian ini adalah mengukur min bagi setiap parameter. Penilaian turut dibuat terhadap kualiti air tanah berdasarkan kepada had piawai dalam Garis Panduan Kebangsaan bagi Kualiti Air Mentah untuk Minuman, 2000 (NGRDWQ) dan Standard Kualiti Air Minum. Hasil daripada data yang diperolehi mendapati tahap kemasinan air adalah berada pada tahap kurang daripada 2 ppt. Namun bagi kandungan klorida yang terdapat dalam air bawah tanah tersebut pula adalah melebihi daripada 250 mg/l. Ini mendapati tahap air adalah berada pada tahap air payau. Manakala bagi parameter logam berat pula didapati terdapat beberapa jenis logam yang melebihi piawai ditetapkan seperti AS (0.062 mg/l), Cr (0.0213 mg/l), Fn (10.0 mg/l) dan Mn (1.0 mg/l). Hasil daripada kajian ini menunjukkan tahap kualiti air bawah tanah di negeri Kelantan masih lagi berada pada tahap yang baik walaupun kualiti air telah berubah akibat daripada penerobosan air laut.