Impak tumbuhan kepada bangunan tinggi dari aspek kelestarian - K.I Badri,; M.F.I. Mohd Nor,; I.M.S. Usman,; Abdul Halim Ismail, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2018)
Dewasa ini penggunaan tema tumbuhan dalam bangunan telah banyak diadaptasi dalam bangunan di Malaysia. Hal ini berikutan kesedaran terhadap alam sekitar yang semakin meningkat. Ini termasuklah di negara kita Malaysia melalui Dasar Teknologi Hijau yang diperkenalkan pada tahun 2009. Antara aspek hijau yang memberi impak kepada bangunan (Badrulzaman,2011) adalah tumbuhan seperti bumbung hijau dan taman bumbung, teres langit atau ‘sky terrace’, balkoni berlandskap, dinding hijau, pokok berpasu, dan jambatan bangunan tingkat tinggi atau ‘sky bridges’ (Tan,2013). Namun begitu, aplikasi tumbuhan hijau tidak dimanfaatkan sepenuh dan hanya bersifat estetik sahaja (Badrulzaman,2011). Objektif penulisan ini ialah untuk mengenal pasti jenis-jenis kategori aplikasi tumbuhan dan faedah-faedah aplikasi tumbuhan pada bangunan tingkat tinggi. Hasil kajian ini dapat memberi pengetahuan kepada kategori jenis-jenis dan faedahnya kepada alam sekitar.