Konflik, penyesuaian hidup dan kualiti perkahwinan pada awal usia perkahwinan - Asila Nur Adlynd Mohd Shukry,; Siti Marziah Zakaria, (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2019)
Kadar kes penceraian semakin meningkat disebabkan oleh kemerosotan kualiti sesebuah perkahwinan dalam kalangan pasangan yang baru berkahwin. Objektif kajian ini adalah untuk meneroka kualiti sesebuah perkahwinan berasaskan penyesuaian hidup dan konflik-konflik yang dihadapi oleh pasangan pada awal usia sesebuah perkahwinan. Kajian kualitatif ini menggunakan pendekatan fenomenologi dengan penglibatan seramai 11 individu yang baru berkahwin dalam lingkungan sebulan hingga sepuluh tahun sebagai responden kajian dan telah dipilih melalui kaedah persampelan bertujuan. Kaedah temubual separa berstruktur telah digunakan dalam proses pengumpulan data. Data telah dianalisis menggunakan analisis tematik. Hasil kajian mendapati terdapat 5 tema utama iaitu toleransi, saling memahami, saling melengkapi, kematangan diri dan saling hormat-menghormati. Tema ini telah terbentuk berdasarkan objektif utama kajian iaitu untuk meneroka kualiti sesebuah perkahwinan pada awal usia perkahwinan. Dapatan kajian ini boleh memenuhi keperluan beberapa pihak seperti Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dengan memantapkan lagi kursus perkahwinan dan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat juga boleh merangkakan pelan tindakan bagi meningkatkan kualiti perkahwinan dengan bantuan kajian ini. Kajian ini juga boleh membantu kaunselor untuk membina modul yang bersesuaian dengan isu sekarang bagi menjelaskan dan menyelesaikan konflik perkahwinan supaya dapat meningkatkan kualiti sesebuah perkahwinan dan secara tidak langsung dapat mengurangkan kadar kes penceraian di Malaysia.