Tahap pemahaman dan integriti guru bahasa Melayu dalam melaksanakan pentaksiran bilik darjah di sekolah rendah - Ashma Said; Darayani Johari; Noor Marina Yunus; Nurhidayah Mat Husin (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2022)
Kajian ini dilaksanakan untuk melihat tahap pemahaman dan integriti guru Bahasa Melayu dalam melaksanakan pentaksiran bilik darjah (PBD) di peringkat sekolah rendah. Kajian ini berbentuk kuantitatif yang menggunakan reka bentuk kajian tinjauan. Responden kajian terlibat seramai 103 orang guru Bahasa Melayu sekolah rendah di daerah Tuaran, Sabah. Instrumen soal selidik berbentuk Google Form telah digunakan dalam kajian ini. Data dikumpul dan dihuraikan secara deskriptif. Hasil dapatan menunjukkan nilai skor min yang tinggi bagi aspek tahap pemahaman dan integriti guru bahasa Melayu dalam melaksanakan PBD adalah tinggi. Hal ini menunjukkan bahawa guru-guru bahasa Melayu sekolah rendah mempunyai tahap pemahaman dan integriti yang tinggi dalam melaksanakan PBD di sekolah. Tahap pemahaman dan integriti yang tinggi amat diperlukan dalam memastikan pelaksanaan PBD yang dijalankan oleh setiap sekolah adalah telus dan bertanggungjawab. Kajian ini diharap dapat membantu pihak sekolah, PPD, JPN dan KPM dalam usaha untuk memastikan PBD dapat dilaksanakan secara berintegriti dan beretika oleh setiap guru yang diamanahkan.