Perlaksanaan Program Doktor Muda di Malaysia dan halangannya - Siti Diyana Ibrahim,; Rosnah Sutan,; Mohd Rizal Abd Manaf, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2019)
Promosi kesihatan dan pendidikan kesihatan dengan menggunakan konsep pendidikan rakan sebaya telah diperluaskan. Program Doktor Muda merupakan satu program yang menggunakan konsep pendidikan rakan sebaya dan telah bertapak di Malaysia dalam tempoh yang lama. Keberkesanan program ini telah di buktikan dalam beberapa kajian, namun masih terdapat isu dalam memperkasakan program ini kerana ia melibatkan pelbagai pihak. Kajian ini bertujuan untuk melihat halangan-halangan yang di dapati sepanjang program ini dijalankan. Oleh yang demikian, halangan-halangan di dalam program ini perlu diperhalusi. Sumber rujukan merupakan hasil kajian berkaitan program doktor muda dari tahun 2005 hingga 2018. Hasil sumber rujukan kajian terdahulu, di dapati halangan yang terdapat sepanjang program ini dijalankan dapat terbahagi kepada 3 domain, iaitu fasilitator, rakan sebaya dan modul latihan. Jika halangan ini dapat di atasi, Program Doktor Muda akan menjadi satu program yang dapat diikuti oleh negara luar. Secara tidak langsung, literasi kesihatan kanak-kanak dan remaja dapat dipertingkatkan.