Impak media sosial terhadap persahabatan - Siti Aisyah Norazman,; Ahmad Fakhrurrazi Mohammed Zabidi, (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2021)
Fitrah manusia dalam kehidupan perlukan sahabat. Persahabatan merupakan hubungan atau ikatan kasih sayang yang terlahir di antara dua orang individu atau lebih atas pelbagai faktor. Dengan kepesatan teknologi, persahabatan bukan sahaja terjalin di dunia nyata secara fizikal malah hubungan persahabatan juga terjalin di alam maya melalui media sosial. Persahabatan secara maya mendatangkan pelbagai impak positif dan negatif. Artikel ini bertujuan untuk mengkaji berkenaan impak media sosial terhadap persahabatan. Bagi mencapai objektif kajian ini, metode kualitatif iaitu metod penyelidikan perpustakaan dan analisa data telah digunakan. Kajian ini mendapati terdapat banyak impak negatif berbanding impak positif berkenaan penggunaan media sosial terhadap hubungan persahabatan. Antara impak positifnya ialah kesalingterhubungan, mengatasi masalah kesunyian, mengelakkan tekanan perasaan dan mengeratkan hubungan silaturrahim. Manakala impak negatifnya pula seperti menimbulkan rasa tidak puas hati, berada dalam keadaan bahaya, berpotensi kehilangan kawan yang sebenar, sukar untuk mempercayai seseorang, harapan palsu dan niat yang boleh diragui.