Kepentingan faktor fasād al-zamān dalam penetapan hukum ijtihādī - Muhammad Iqbal Roslee; Nik Abdul Rahim Nik Abdul Ghani (Pusat Penyelidikan Syariah, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2022)
Penetapan sesuatu hukum syarak boleh dipengaruhi oleh faktor fasād al-zamān sehinggakan banyak hukum yang berubah disebabkannya. Namun begitu, kesamaran tentang rangkuman makna di sebalik istilah dan kepentingannya menimbulkan persoalan tentang akhlak bagaimakah yang disifatkan sebagai fasād al-zamān dan kedudukannya dalam usul fiqh. Justeru, kajian ini bertujuan untuk membincangkan konsep fasād al-zamān dan kepentingan mengambil kiranya dari perspektif usul fiqh. Kajian ini berasaskan kaedah kualitatif dengan mengambil pendekatan analisis kandungan. Hasil kajian mendapati bahawa fasād al-ẓamān merujuk kepada kesemua keadaan kerosakan akhlak, kehakisan sifat warak serta kerapuhan pegangan agama masyarakat secara menyeluruh dan umum tanpa mengkhususkan akhlak-akhlak tertentu. Selain itu, kajian juga mendapati kepentingan fasād al-zamān sebagai satu faktor kepada dalil istiṣlāh (maṣlahah mursalah) khususnya dalam mengubah dan mentarjih hukum syarak tertentu iaitu hukum-hukum furuk yang berasaskan kepada qiyās dan maṣlahah.