Aurat dalam perubatan - Muhammad Wafiyuddin Abdullah; Ahmad Fakhrurrazi Mohammed Zabidi (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2021)
Setiap Muslim berkewajiban untuk menutup aurat. Ia bertujuan untuk menjaga kehormatan diri daripada dilihat oleh orang lain. Terdapat perbezaan batas antara sesama mahram dan bukan mahram. Namun, kepekaan masyarakat terhadap isu menutup aurat amatlah rendah lebih-lebih lagi jika ianya berkaitan dengan perubatan. Justeru, artikel ini menerangkan batas aurat dalam perubatan menurut perspektif Islam. Kesedaran masyarakat berkenaan batas dan kewajipan menutup aurat perlu dipertingkatkan terutamanya ketika menerima rawatan. Kajian ini menggunakan metodologi kualitatif dengan rekabentuk analisis dokumen seperti buku, jurnal dan artikel. Data dianalisis secara deskriptif. Dapatan kajian kajian mendapati umat Islam wajib menutup aurat iaitu daripada paras pusat hingga lutut bagi lelaki manakala seluruh tubuh badan kecuali muka dan kedua telapak tangan bagi wanita. Selain itu, terdapat juga kelonggaran berkaitan aurat iaitu aurat boleh dibuka bagi tujuan perubatan kerana ianya dikategorikan sebagai rukhsah tetapi mempunyai had dan batasan yang telah digariskan oleh syarak seperti bukaan aurat hanya pada tempat yang ingin dirawat sahaja.