Faktor sokongan dalam pilihan raya di kawasan DUN Batang Kali, Hulu Selangor, Selangor - Noor Amira Sukor,; Junaidi Awang Besar, (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2022)
Pengundi mempunyai pelbagai sebab atau alasan untuk menyokong sesuatu parti politik dalam setiap pilihan raya. Terdapat banyak faktor yang mempengaruhi pengundi untuk membuat keputusan penting ketika hari pilihan raya. Justeru, adalah menjadi tujuan penulisan artikel ini untuk menganalisis faktor sokongan dalam pilihan raya di kawasan DUN Batang Kali, Hulu Selangor, Selangor. Kajian ini menggunakan kaedah mengumpul data lapangan yang melibatkan soal selidik, temu bual dan pemerhatian di lapangan. Teknik menganalisis data digunakan dengan menggunakan Statistical Package for Social Science (SPSS) versi 18.0. Hasil kajian mendapati bahawa 48 peratus responden memilih dari segi calon yang berintegriti dalam mempengaruhi keputusan memilih sesebuah parti. Seterusnya, faktor paling utama mempengaruhi responden membuat pilihan untuk mengundi ialah calon dengan 34 peratus. Seterusnya, teori atau model perlakuan mengundi yang paling tinggi ialah manifesto pilihan raya 54 peratus. Kesimpulannya, kajian ini penting kerana dapat menambah ilmu pengetahuan, menambah data berkaitan kajian politik pilihan raya, menambah sumber rujukan kepada semua pihak, menjadi panduan kepada pihak yang berkaitan dan strategik pelaksanaan dasar awam dan gerak kerja dalam pentadbiran.