Penyelidikan empirikal mengenai penerimaan pembayaran kod QR dalam kalangan pengguna telefon pintar Malaysia - Fadhilah Nur Ismail; Aminudin Mokhtar (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2021)
Makalah ini melakukan kajian empirikal mengenai penerimaan kaedah pembayaran kod QR oleh pengguna telefon pintar Malaysia. Model UTAUT2 menjadi kerangka teori utama yang disokong oleh Model Penerimaan Teknologi (TAM). Kajian ini menggunakan perisian Smart PLS 3.0 dan SPSS untuk menganalisis maklum balas responden melalui boring soal selidik yang diedarkan secara atas talian dan dilengkapkan oleh 100 orang responden di Malaysia. Hasil kajian mendapati bahawa jangkaan keselamatan, nilai harga, pengaruh sosial, memudahkan keadaan, jangkaan usaha, jangkaan prestasi, motivasi hedonik dan niat tingkah laku memberi kesan yang signifikan terhadap kesediaan pengguna telefon pintar untuk menggunakan pembayaran mudah alih kod QR dalam urus niaga pembayaran di Malaysia. Kesimpulan dari penyelidikan ini dapat menggariskan strategi pemasaran syarikat dan perniagaan bagaimana menarik pelanggan untuk berbelanja di kedai mereka.