Kajian ruang awam dalam bangunan tinggi didalam aspek penempatan - Azry Hadi; M.M. Tahir; Goh, N.A. (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2020)
Kajian ini dijalankan untuk mengenalpasti penggunaan rekabentuk ruang awam serta kepentingannya dalam bangunan tinggi. Penerapan rekabentuk ruang awam dalam bangunan tinggi memberi impak dari sudut ekonomi kepada pemaju dan aspek sosial orang awam. Sesetengah pemaju yang terlalu memikirkan keuntungan sehingga mengabaikan rekabentuk ruang awam serta kemudahan-kemudahan yang patut disediakan. Kajian kes dilakukan terhadap reka bentuk dan penerapan ruang awam beberapa bangunan tinggi. Penerangan terhadap ruang awam ini dapat memberi gambaran dan maklumat untuk projek studio senibina seterusnya dan menjadi rujukan bersama para pengkaji bangunan tinggi.