Tadabbur al-Quran menurut Sidi Zarruq (w.899H) di dalam al-Nasihah al-Kafiyah - Mohammad Syafiq Ismail, (Pusat Kelestarian Turath Islami, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2022)
Kajian ini berusaha untuk menampilkan konsep tadabbur al-Quran menurut seorang ulama dan sufi terkenal Sidi Zarruq al-Fasi (w.899H) di dalam kitabnya berjudul al-Nasihah al-Kafiyah . Kajian ini menggunakan analisis isi induktif terhadap teks Sidi Zarruq yang tersebut. Di dalam kitab ini, beliau telah meletakkan tiga syarat asas bagi tadabbur al-Quran, untuk menjamin proses tadabbur yang berjaya. Tiga syarat tersebut ialah mengetahui gharib al-Quran dan hukum-hakamnya yang wajib dilaksanakan, tidak mengehadkan kefahaman kepada tafsir yang mahfuz (ma’tsur ) sahaja dan memerhatikan setiap ayat al-Quran mengikut kesesuaiannya: Zahir, Batin, Hadd dan Matla’. Sidi Zarruq berpendapat bahawa tadabbur al-Quran yang berjaya merupakan tanggungjawab yang mesti dilaksanakan setiap muslim terhadap al-Quran.