Pengaruh modal sosial terhadap pencapaian pendidikan kajian kes di Sekolah Menengah Kebangsaan Bandar Baru Bangi - Muhammad Akmal Haziq Aznam,; Zurinah Tahir, (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2019)
Modal sosial adalah suatu bentuk hubungan antara manusia. Hubungan modal sosial ini ditentukan oleh beberapa indikator seperti norma dan maklumat yang dapat meningkatkan lagi kefungsian individu dalam masyarakat. Selain itu, modal sosial juga sering dilihat sebagai penanda aras untuk kecekapan masyarakat. Hal ini kerana, masyarakat yang mempunyai kesihatan dan berfungsi dengan baik dikatakan masyarakat yang mempunyai modal sosial yang lengkap. Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti pengaruh dimensi modal sosial dalam pencapaian pendidikan pelajar. Kajian ini dilakukan di satu sekolah menengah harian biasa yang mengambil kira pencapaian pendidikan pelajar di sekolah tersebut iaitu pelajar-pelajar PT3, pelajar-pelajar Tingkatan 4 dan pelajar-pelajar tingkatan 5. Kesimpulannya, dimensi dan bentuk modal sosial mempunyai pengaruh yang tinggi terhadap pencapaian pendidikan pelajar.