Penghasilan selulosa bakteria daripada kordial minuman tamat tempoh dan potensi pengunaannya sebagai gel selulosa anti-pemerangan

Selulosa adalah polimer karbohidrat yang mudah diperoleh daripada sumber tumbuhan dan dihasilkan melalui proses fermentasi pelbagai jenis bakteria seperti Komagataeibacter xylinus. Walau bagaimanapun, selulosa bakteria mempunyai ketulenan dan kapasiti pegangan air yang lebih tinggi berbanding selulo...

Full description

Bibliographic Details
Main Authors: Fabiana Francis, Zur Ain Aqillah Zaki, Nurul Aqilah Mohd Zaini
Format: Article
Language:English
Published: Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia 2022
Online Access:http://journalarticle.ukm.my/19475/
http://journalarticle.ukm.my/19475/1/11.pdf
_version_ 1848814851463315456
author Fabiana Francis,
Zur Ain Aqillah Zaki,
Nurul Aqilah Mohd Zaini,
author_facet Fabiana Francis,
Zur Ain Aqillah Zaki,
Nurul Aqilah Mohd Zaini,
author_sort Fabiana Francis,
building UKM Institutional Repository
collection Online Access
description Selulosa adalah polimer karbohidrat yang mudah diperoleh daripada sumber tumbuhan dan dihasilkan melalui proses fermentasi pelbagai jenis bakteria seperti Komagataeibacter xylinus. Walau bagaimanapun, selulosa bakteria mempunyai ketulenan dan kapasiti pegangan air yang lebih tinggi berbanding selulosa daripada sumber tumbuhan dan oleh itu, ia mempunyai potensi untuk digunakan sebagai gel selulosa aktif dalam industri makanan seperti gel anti-pemerangan. Minuman kordial yang telah tamat tempohnya merupakan media fermentasi yang baik bagi penghasilan selulosa bakteria kerana mengandungi kandungan gula yang tinggi dan sekaligus mengurangkan masalah pengurusan sisa minuman. Oleh itu, objektif kajian ini adalah untuk menghasilkan selulosa bakteria sebagai gel anti-pemerangan daripada minuman kordial yang yang telah tamat tempohnya dalam model jus epal segar. Tahap pertama kajian adalah membandingkan penghasilan selulosa bakteria daripada minuman kordial yang sudah tamat tempohnya tanpa dan dengan penambahan ekstrak yis. Hasil kajian menunjukkan minuman kordial dengan penambahan yis menghasilkan berat selulosa basah tertinggi iaitu 140 g/L, penurunan nilai pH sebanyak 1.72 dan penurunan kepekatan gula dan protein sebanyak 12.44 mg/mL dan 0.93 mg/mL selepas 14 hari fermentasi. Gel selulosa yang dihasilkan kemudiannya digunakan sebagai gel anti-pemerangan (penambahan 0.1% asid askorbik) pada peringkat kedua kajian ini. Hasil kajian menunjukkan bahawa indeks pemerangan dalam jus epal yang mengandungi gel selulosa anti-pemerangan telah berjaya mencegah pemerangan dalam jus epal segar (15.01) berbanding dengan indeks pemerangan dalam jus epal kawalan (25.58). Kesimpulannya, selulosa bakteria dapat dihasilkan daripada minuman kordial yang telah tamat tempohnya dan berpotensi sebagai gel anti-pemerangan bagi mengurangkan pemerangan enzim dalam jus epal segar.
first_indexed 2025-11-15T00:40:39Z
format Article
id oai:generic.eprints.org:19475
institution Universiti Kebangasaan Malaysia
institution_category Local University
language English
last_indexed 2025-11-15T00:40:39Z
publishDate 2022
publisher Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia
recordtype eprints
repository_type Digital Repository
spelling oai:generic.eprints.org:194752022-08-26T01:29:23Z http://journalarticle.ukm.my/19475/ Penghasilan selulosa bakteria daripada kordial minuman tamat tempoh dan potensi pengunaannya sebagai gel selulosa anti-pemerangan Fabiana Francis, Zur Ain Aqillah Zaki, Nurul Aqilah Mohd Zaini, Selulosa adalah polimer karbohidrat yang mudah diperoleh daripada sumber tumbuhan dan dihasilkan melalui proses fermentasi pelbagai jenis bakteria seperti Komagataeibacter xylinus. Walau bagaimanapun, selulosa bakteria mempunyai ketulenan dan kapasiti pegangan air yang lebih tinggi berbanding selulosa daripada sumber tumbuhan dan oleh itu, ia mempunyai potensi untuk digunakan sebagai gel selulosa aktif dalam industri makanan seperti gel anti-pemerangan. Minuman kordial yang telah tamat tempohnya merupakan media fermentasi yang baik bagi penghasilan selulosa bakteria kerana mengandungi kandungan gula yang tinggi dan sekaligus mengurangkan masalah pengurusan sisa minuman. Oleh itu, objektif kajian ini adalah untuk menghasilkan selulosa bakteria sebagai gel anti-pemerangan daripada minuman kordial yang yang telah tamat tempohnya dalam model jus epal segar. Tahap pertama kajian adalah membandingkan penghasilan selulosa bakteria daripada minuman kordial yang sudah tamat tempohnya tanpa dan dengan penambahan ekstrak yis. Hasil kajian menunjukkan minuman kordial dengan penambahan yis menghasilkan berat selulosa basah tertinggi iaitu 140 g/L, penurunan nilai pH sebanyak 1.72 dan penurunan kepekatan gula dan protein sebanyak 12.44 mg/mL dan 0.93 mg/mL selepas 14 hari fermentasi. Gel selulosa yang dihasilkan kemudiannya digunakan sebagai gel anti-pemerangan (penambahan 0.1% asid askorbik) pada peringkat kedua kajian ini. Hasil kajian menunjukkan bahawa indeks pemerangan dalam jus epal yang mengandungi gel selulosa anti-pemerangan telah berjaya mencegah pemerangan dalam jus epal segar (15.01) berbanding dengan indeks pemerangan dalam jus epal kawalan (25.58). Kesimpulannya, selulosa bakteria dapat dihasilkan daripada minuman kordial yang telah tamat tempohnya dan berpotensi sebagai gel anti-pemerangan bagi mengurangkan pemerangan enzim dalam jus epal segar. Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia 2022-05 Article PeerReviewed application/pdf en http://journalarticle.ukm.my/19475/1/11.pdf Fabiana Francis, and Zur Ain Aqillah Zaki, and Nurul Aqilah Mohd Zaini, (2022) Penghasilan selulosa bakteria daripada kordial minuman tamat tempoh dan potensi pengunaannya sebagai gel selulosa anti-pemerangan. Sains Malaysiana, 51 (5). pp. 1399-1410. ISSN 0126-6039 https://www.ukm.my/jsm/malay_journals/jilid51bil5_2022/KandunganJilid51Bil5_2022.html
spellingShingle Fabiana Francis,
Zur Ain Aqillah Zaki,
Nurul Aqilah Mohd Zaini,
Penghasilan selulosa bakteria daripada kordial minuman tamat tempoh dan potensi pengunaannya sebagai gel selulosa anti-pemerangan
title Penghasilan selulosa bakteria daripada kordial minuman tamat tempoh dan potensi pengunaannya sebagai gel selulosa anti-pemerangan
title_full Penghasilan selulosa bakteria daripada kordial minuman tamat tempoh dan potensi pengunaannya sebagai gel selulosa anti-pemerangan
title_fullStr Penghasilan selulosa bakteria daripada kordial minuman tamat tempoh dan potensi pengunaannya sebagai gel selulosa anti-pemerangan
title_full_unstemmed Penghasilan selulosa bakteria daripada kordial minuman tamat tempoh dan potensi pengunaannya sebagai gel selulosa anti-pemerangan
title_short Penghasilan selulosa bakteria daripada kordial minuman tamat tempoh dan potensi pengunaannya sebagai gel selulosa anti-pemerangan
title_sort penghasilan selulosa bakteria daripada kordial minuman tamat tempoh dan potensi pengunaannya sebagai gel selulosa anti-pemerangan
url http://journalarticle.ukm.my/19475/
http://journalarticle.ukm.my/19475/
http://journalarticle.ukm.my/19475/1/11.pdf