Anti vaksin : apakah natijahnya kepada masyarakat? - Sohana Abdul Hamid (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2019)
Di negara berpendapatan tinggi, penyakit yang dapat dicegah oleh vaksin telah banyak dikurangkan melalui rutin program suntikan. Walaupun kejayaan ini, banyak ibu bapa mempersoalkan, dan sekurang-kurangnya sedikit menolak vaksinasi untuk anak-anak mereka. Penolakan vaksinasi didapati mencerminkan pelbagai faktor termasuk gaya hidup keluarga; persepsi tentang badan kanak-kanak dan sistem imun; dirasakan risiko penyakit, keberkesanan vaksin, dan kesan sampingan; dilihat kelebihan mengalami penyakit ini; pengalaman negatif terdahulu dengan vaksinasi; dan persekitaran sosial. Peningkatan ketara golongan anti vaksin, mereka yang menolak pemberian imunisasi kepada anak masing-masing adalah antara punca munculnya kembali penyakit cegahan vaksin ini.Antara sebab golongan itu menolak vaksin kononnya ia adalah agenda Yahudi untuk menghancurkan umat Islam sedangkan negara Israel sendiri turut memberi imunisasi kepada rakyat mereka. Selain itu, dakwaan kandungan di dalam vaksin itu diragui halal sudah dijawab oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) vaksin yang digunakan di Malaysia adalah halal. Malah, hujah golongan anti vaksin yang mengatakan bahawa imunisasi boleh menyebabkan kesan sampingan seperti autisme juga sudah dipatahkan apabila kajian yang menjadi rujukan mereka itu sebenarnya adalah tidak benar. Penerangan, dan bukti (practice based evidence) perlu didedahkan kepada golongan anti vaksin ini.