Analisis konsep ganjaran di dalam sistem transaksi matawang digital menurut perspektif Islam - Sheikh Ameer Shaik Mohd Zeferi; Nik Abdul Rahim Nik Abdul Ghani (Pusat Penyelidikan Syariah, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2019)
Konsep ganjaran yang digunakan dalam sistem transaksi blockchain merupakan salah satu komponen penting yang wujud dalam sistem transaksi ini. Fungsi ganjaran ini diwujudkan bagi memastikan kelangsungan sistem ini terjamin dengan cara memberikan sejumlah ganjaran kepada pihak yang terlibat dengan proses operasi sistem ini sebagai imbalan kepada usaha mereka. Pelbagai pandangan serta pendapat yang diberikan oleh ramai ilmuwan dalam menentukan status penggunaan sistem ini menurut pandangan Islam. Namun jawapan-jawapan yang diberikan tidak dapat memberikan secara terperinci mengenai beberapa isu yang masih berlegar sekitar masalah ini. Oleh itu, kajian ini dilakukan untuk mengkaji isu berkenaan pandangan syariah terhadap konsep ganjaran yang digunakan khususnya dalam kerangka operasi yang menggunakan protokol proof of work dan proof of stake. Selain itu, kajian ini turut menganalisis berkenaan status gharar yang dibangkitkan oleh sebahagian ilmuwan terhadap sistem ini. Dengan menyelesaikan isu yang dibangkitkan ini, sedikit sebanyak akan dapat membantu untuk memberikan pencerahan kepada kedudukan hukum sistem ini menurut perspektif Islam.