Bitcoin : analisis mata wang maya menurut perspektif Siyāsah Shar’iyyah - Muhammad Amir Husairi Che Rani,; Ahmad Dahlan Salleh, (Pusat Penyelidikan Syariah, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2019)
Bitcoin adalah salah satu daripada mata wang maya yang sangat popular dalam komuniti maya. Muncul dengan pelbagai inovasi dalam fokus mengubah sistem monetari dunia, bitcoin berhadapan dengan kekangan legitimasi, ketiadaan regulasi dan menjadi wadah kepada aktiviti pelanggaran undang-undang. Secara umumnya, artikel ini akan memfokuskan perbincangan tentang mekanisme operasi bitcoin serta maṣlaḥah dan mafsadah yang wujud dalam sistem kewangan bitcoin dalam langkah merealisasikan konsep ḥifẓ al-Māl. Selain itu, kertas ini juga menyenaraikan beberapa pandangan ilmuan Islam dan beberapa fatwa berkaitan status bitcoin menurut syariah dan melakukan analisis terhadap relevansi penggunaan bitcoin sebagai alat pembayaran menurut perspektif siyāsah sharciyyah. Hasil perbincangan ini menjelaskan hujah dan sebab serta hukum penggunaan bitcoin sebagai mata wang dan alat pembayaran menurut Shariah.