Penagihan dadah dalam kalangan belia dan impaknya terhadap psikologi ibu bapa - Mohd Farid Japeri,; Abu Dardaa Mohamad,; Khazri Osman, (Pusat Kajian Dakwah dan Kepimpinan, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2022)
Penyalahgunaan bahan dan penagihan dadah adalah salah satu fenomena buruk yang sudah berlarutan agak lama di seluruh dunia. Perkembangan mengenainya semakin membimbangkan apabila golongan belia dan pelajar juga tidak terlepas daripada terlibat sama. Perangkaan yang dikeluarkan oleh Agensi Anti Dadah Kebangsaan menunjukkan terdapat peningkatan kes penyalahgunaan bahan dalam kalangan belia. Penyalahgunaan bahan bukan sahaja merosakkan masa depan para belia, bahkan sekaligus memberi kesan yang buruk terhadap ibu bapa mereka. Kajian ini dilakukan secara kualitatif dengan reka bentuk analisis kandungan bagi menggali fenomena penyalahgunaan bahan dalam kalangan belianya serta kesannya terhadap psikologi ibu bapa. Hasil kajian menunjukkan ibu bapa yang terlibat dengan kes penagihan daripada kalangan anak-anak mereka terganggu emosi sehingga mengalami masalah kurang motivasi, malu dengan masyarakat, penyesalan, penafian dan menyalahkan diri sendiri.