Faktor remaja lari dari rumah dalam kalangan komuniti PPR Pantai Dalam dan Desa Rejang, Malaysia - Nor Khairiah Amir,; Siti Fardaniah Abdul Aziz, (Fakulti Sains Sosial dan Kemanusiaan, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2019)
Lari dari rumah bukan satu tindakan yang pelik atau perkara baru yang berlaku kepada remaja di Malaysia. Ini disebabkan isu remaja lari dari rumah sering dikaitkan dengan remaja yang dahagakan kemewahan, kebebasan dan kurang sokongan daripada ibu bapa. Namun, fenomena lari dari rumah merupakan satu isu besar kerana remaja yang lari dari rumah selalunya berhadapan dengan masalah sosial seperti ditipu dan diperdagangkan, tiada tempat bergantung, dan tiada masa depan yang baik. Dengan ini, faktor-faktor remaja lari dari rumah perlu dikenal pasti bagi menyelesaikan punca masalah remaja lari dari rumah. Oleh itu, tujuan kajian ini adalah untuk mengenal pasti faktor-faktor remaja lari dari rumah. Kajian ini melibatkan seramai 63 orang remaja dalam kalangan komuniti Projek Perumahan Rakyat (PPR) Pantai Dalam dan Desa Rejang. Hasil kajian mendapati pendapatan keluarga, hubungan kekeluargaan, dan pengaruh rakan sebaya mempunyai hubungan yang signifikan dengan niat untuk lari dari rumah; manakala kecerdasan emosi dan didikan agama tidak berhubungan secara signifikan dengan niat untuk lari dari rumah. Hasil kajian ini menunjukkan bahawa remaja yang lari dari rumah bukanlah mereka yang tiada kecerdasan emosi atau kurang didikan agama. Sebaliknya, remaja yang lari dari rumah selalunya disebabkan insititusi kekeluargaan yang lemah seperti pendapatan keluarga yang rendah, tiada hubungan baik dengan keluarga, dan terpengaruh dengan rakan sebaya akibat hubungan kekeluargaan yang lemah. Oleh itu, institusi kekeluargaan perlu ditambah baik bagi membendung masalah remaja lari dari rumah.