Datin Dr. Siti Zalikhah Md Nor : biografi dan sumbangan dalam perkembangan Undang-Undang Islam di Malaysia - Aniqah Azmi,; Zuliza Mohd Kusrin, (Pusat Penyelidikan Syariah, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2020)
Datin Dr. Siti Zalikhah Md Nor merupakan bekas pensyarah di Pusat Kajian Syariah, Fakulti Pengajian Islam, Universiti Kebangsaan Malaysia yang menguasai dua bidang ilmu iaitu Syariah dan Undang-undang. Beliau adalah antara tokoh wanita Islam yang terlibat dalam proses perkembangan undang-undang Islam di Malaysia. Beliau juga terlibat dalam bengkel-bengkel dan persidangan yang melibatkan pentadbiran Undang-undang Islam di Malaysia. Beliau telah menerbitkan penulisan karya-karya ilmiah, pembentangan kertas kerja di seminar dan penglibatan dalam pelbagai jawatankuasa. Justeru, kajian ini dijalankan untuk menganalisa latar belakang keluarga, pendidikan, kerjaya dan sumbangan beliau dalam perkembangan Undang-undang di Malaysia. Metodologi kajian ialah analisis kandungan dan temubual separuh berstruktur. Hasil daripada kajian ini dapat memperkenalan biografi diri dan keluarga serta sumbangan dalam perkembangan undang-undang Islam di Malaysia yang meliputi aspek pengajaran, penulisan akademik serta penglibatan beliau dalam industri.