Bukti tapak 23, Pengkalan Bujang sebagai kuil Hindu berdasarkan kajian arkeologi terkini - Mohd Hasfarisham Abd Halim; Azman Adam; Shyeh Sahibul Karamah Masnan; Mokhtar Saidin (Ikatan Ahli Arkeologi Malaysia, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2022)
Kajian arkeologi yang dijalankan di tapak 23, Pengkalan Bujang oleh Wales (1940), Herqoualc’h (1992), Nik Hassan Shuhaimi dan Kamaruddin (1993) dan Zulkifli (Rahmat 2006) membolehkan tapak tersebut dicadangkan fungsinya sebagai candi Hindu dan masjid berdasarkan rupa bentuk seni binanya. Oleh yang demikian kajian terdahulu telah menimbulkan polemik berkaitan fungsi sebenar tapak berkenaan. Bagi menyelesaikan isu tersebut, maka kajian lapangan yang melibatkan aktiviti survei dan pemetaan semula tapak 23 dilakukan bagi meneliti rupa bentuk sebenar tapak 23 yang akhirnya membolehkan interpretasi tapak dikemukakan. Berdasarkan kajian mendedahkan tapak 23 masih mendedahkan seni bina Vimana, Mandapa, kekaki, koridor dan Candi Apit yang in-situ dan secara jelas mengukuhkan interpretasinya sebagai sebuah candi Hindu di kawasan Kompleks Percandian Pengkalan Bujang.