Pembinaan indikator perumahan bagi mengukur kesejahteraan penduduk dengan menggunakan kaedah analisis faktor - Yazid Saleh; Hanifah Mahat; Mohmadisa Hashim; Nasir Nayan; Mohamad Khairul Anuar Ghazali (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2022)
Pembentukan masyarakat yang sihat dari segi jasmani dan rohani adalah bermula daripada tempat tinggal. Disebabkan itu, persekitaran perumahan yang inklusif dan selamat merupakan aspek penting yang perlu diberi perhatian oleh setiap negara untuk memastikan kesejahteraan hidup masyarakat terjamin. Sebuah indikator yang meliputi semua aspek dalam pembangunan perumahan inklusif dan selamat perlu dirangka dan dibentuk untuk digunakan sebagai alat pengukuran bagi memastikan tahap kesejahteraan hidup penduduk semakin baik di Malaysia. Oleh itu, kajian ini bertujuan untuk membina indikator perumahan bagi tujuan mengukur kesejahteraan hidup penduduk di kawasan pinggiran Lembah Klang-Langat.Sejumlah 1000 ketua isi rumah yang tinggal di 15 buah kawasan pinggiran Lembah Klang-Langat telah dipilih sebagai responden secara rawak mudah. Data dianalisis menggunakan kaedah analisis faktor yang merangkumi analisis faktor penerokaan (EFA), analisis faktor pengesahan (CFA) dan pemodelan persamaan berstruktur (SEM). Hasil kajian menunjukkan hanya tiga sub indikatoriaitu (i) kemudahan, (ii) pemilihan kawasan dan (iii) keselamatan daripada indikator perumahan dengan sembilan item yang mempunyai nilai kesahan yang tinggi iaitu CR melebihi 0.7. Penemuan ini menunjukkan bahawa indikator yang dibina memenuhi kriteria pengukuran bagi mengukur kesejahteraan penduduk bagi kawasan pinggiran. Oleh yang demikian, indikator yang telah ditentusahkan ini boleh digunapakai bagi mengukur kesejahteraan penduduk dalam konteks perumahan di kawasan-kawasan pinggiran metropolitan yang lain di Malaysia.Selain memberikan implikasi terhadap persekitaran perumahan di Malaysia, penemuan dalam kajian ini juga boleh digunakan oleh negara-negara serantau yang mempunyai corak hidup masyarakat dan persekitaran geografi yang sama dengan Malaysia sebagai kayu ukur membina persekitaran perumahan yang sejahtera.