Berita Pakatan Harapan : analisis terhadap tingkah laku pengguna media sosial - Rohayati Paidi,; Asmadi Hassan, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2021)
Kemampuan media sosial dalam mempengaruhi kehidupan pengguna internet sememangnya tidak dapat disangkal lagi. Ciri-ciri yang terdapat pada aplikasi media sosial membolehkan pengguna berita memainkan peranan sebagai pengeluar bukan profesional. Situasi ini mendedahkan kepada kepincangan dari segi maklumat yang disebarkan kerana ia bergantung kepada kecenderungan tingkah laku pengguna. Sebagai contoh, semakin banyak pengguna berita menulis komen yang memihak kepada sesuatu bentuk pandangan, maka semakin tinggi kemungkinan bahawa persepsi umum akan terbina berdasarkan pandangan tersebut. Begitu juga dengan tajuk-tajuk berita yang dikongsikan di mana ia boleh dijadikan ukuran dalam menilai persepsi umum yang bakal terbina hasil kecenderungan tingkah laku pengguna yang berkongsi tajuk-tajuk berita berkenaan. Objektif kajian ini adalah untuk menganalisis tingkah laku pengguna media sosial, iaitu Facebook, terhadap berita berkaitan Pakatan Harapan (PH) yang dilaporkan oleh Sinar Harian menjelang setahun pemerintahannya. Tingkah laku pengguna diukur berdasarkan bilangan komen yang ditulis, bilangan perkongsian berita yang dilakukan serta bilangan reaksi emoji yang ditunjukkan. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif yang mengaplikasikan kaedah analisis kandungan. Teori penentuan agenda digunakan dalam menghuraikan analisis kajian. Dapatan kajian ini menunjukkan bahawa, walaupun pihak media profesional memilih untuk menyiarkan tajuk berita dari pelbagai kecenderungan, namun pengguna media sosial lebih berminat untuk meningkatkan akses terhadap tajuk berita yang berkecenderungan berat sebelah. Justeru, kajian ini menyimpulkan bahawa, adalah tidak wajar untuk bergantung kepada maklumat yang tersebar di media sosial semata-mata dalam membina persepsi terhadap sesuatu perkara.