Analisis statistik ke atas artifak manik dari Pulau Kelumpang, Perak - Mohd Kamaruzaman A Rahman, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2018)
Tujuan tulisan ini adalah untuk menganalisis manik-manik: berjumlah 216 manik, dalam bentuk bentuk, warna, saiz, berat dan ketelusan. Dalam konteks arkeologi, manik adalah artifak kecil yang menyumbang dan berperanan penting dalam pembinaan semula sejarah kebudayaan tempatan. Manik yang terdapat di mana-mana tapak arkeologi tidak muncul sendiri tetapi ia mempunyai fungsi dan tujuan tersendiri. Penulisan kertas ini adalah menumpukan kepada manik kaca. Manik ini adalah dari Petak I dari Pulau Kelumpang yang ditemui oleh penulis semasa ekskavasi pada tahun 1989. Hasil analisis ini menunjukkan dalam bentuknya sendiri: saiz dan berat walaupun mereka adalah dari bahan yang sama.