Kesahan identiti dalam perdagangan elektronik - Tian, Joslyn Yeo Yi (Fakulti Undang-Undang, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2022)
Kesahan identiti merupakan kaedah yang berkesan untuk memastikan identiti pihak-pihak bertransaksi adalah sah dan sebenar seperti dikemukakan dalam perdagangan elektronik. Di Malaysia, Akta Tandatangan Digital 1997 dan Akta Perdagangan Elektronik 2006 merupakan undang-undang siber yang mengiktiraf penggunaan tandatangan digital dan tandatangan elektronik. Walau bagaimanapun, Akta Tandatangan Digital 1997 dan Akta Perdagangan Elektronik 2006 perlu dikaji semula kerana terdapat masalah kekaburan dari segi pemakaiannya. Antara isu-isu perundangan ialah sama ada identiti pelanggan dan penjual adalah sah dan sebenar seperti dikemukakan dan sama ada kontrak terbentuk dan sah timbul kepercayaan salah sangka terhadap identiti suatu pihak. Selain itu, terdapat juga isu berkenaan pemakaian sistem kripto tidak simetri yang terlalu spesifik dan kesukaran membuktikan identiti pesalah dan pengecualian liabiliti apabila kunci persendirian hilang atau disalahgunakan. Oleh itu, artikel ini akan mengenal pasti konsep dan kaedah-kaedah kesahan identiti, menganalisis isu-isu perundangan dan memberi cadangan untuk memantapkan pemakaian Akta Tandatangan Digital 1997 dan Akta Perdagangan Elektronik 2006. Pengumpulan data dilakukan dengan merujuk sumber primer dan menggunakan kaedah kualitatif . Hasil perbincangan menunjukkan bahawa perakuan yang dipasang dalam rangkaian laman sesawang dan kunci persendirian dapat mengesahkan identiti suatu pihak; sistem kripto tidak simetri adalah elemen penting bagi menjana tandatangan digital yang unik; perjanjian yang dimasuki disebabkan frod atau khilaf unilateral tidak akan mempunyai kesan undang-undang dan pelanggan bertanggungjawab untuk menjaga kunci persendirian dan kesan perundangan tandatangan tandatangan tidak boleh dinafikan jika terdapat tiada niat jahat untuk mengelak daripada tanggungan ganti rugi. Penulis mencadangkan untuk menyatukan Akta Tandatangan Digital 1997 dengan Akta Perdagangan Elektronik 2006; meratifikasikan konvensyen ECC dan; pihak-pihak bebas memilih teknologi dan akta lebih bersifat berteknologi neutral; mengkaji semula peruntukan berkenaan pembentukan kontrak elektronik dan meningkatkan kesedaran awam.