Kerangka akidah dalam kurikulum pendidikan rendah di Malaysia - Mohd Haidi Mohd Kasran (Institute of the Malay World and Civilization, Universiti Kebangsaan Malaysia, 2021)
Kajian ini bertujuan untuk melihat sejauh mana hubungan akidah dengan Falsafah Pendidikan Negara (FPN) dan Falsafah Pendidikan Islam (FPI). Kajian ini juga adalah untuk meninjau unsur akidah dalam Kurikulum Pendidikan Islam serta meneliti kerangka akidah Islam dalam Kurikulum Sekolah Rendah. Kaedah kepustakaan melalui bahan-bahan ilmiah dan analisis dokumen melalui teks pendidikan Islam sekolah rendah secara analisis kandungan (Content Analysis) digunakan dalam memperoleh maklumat kajian. Menurut dapatan kajian, di Malaysia, unsur akidah telah terpancar melalui wadah pendidikan di peringkat rendah lagi. Berdasarkan FPN, FPI, dan amalan Ahli Sunnah Wal Jamaah yang mendasari keyakinan umat Islam di negara ini.