Dasar Pandang ke Timur India : pengukuhan hubungan India-ASEAN - Zubaidah V.P. Hamzah,; Koh, Kuan Wei (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2021)
Kajian ini membincangkan pembentukan Dasar Pandang ke Timur India (India’s Look East Policy) dan kesannya terhadap hubungan India dengan ASEAN. Hubungan India dengan negara-negara Asia Tenggara telah lama terjalin melalui pelbagai bentuk. Namun demikian, pada era Perang Dingin khususnya pada tahun-tahun 1970an dan 1980an hubungan India dengan rantau Asia Tenggara agak suram disebabkan India tidak meletakkan rantau ini sebagai rantau keutamaan dalam dasar luarnya. Namun demikian, tamatnya Perang Dingin dengan kejatuhan Soviet Union telah menyebabkan India perlu mencari hala tuju baharu dalam dasar luarnya. Dalam situasi ekonomi India yang tidak memberangsangkan ini India mula melihat peningkatan ekonomi negara-negara anggota ASEAN sebagai sesuatu yang positif untuk India. Oleh itu, pada tahun 1991 Dasar Pandang ke Timur India dibentuk bertujuan untuk meningkatkan hubungan dengan negara jiran timurnya. Kertas ini membincangkan pembentukan dan perkembangan Dasar Pandang ke Timur ini serta kepentingan ASEAN dalam dasar tersebut. Analisis dilakukan berasaskan pendekatan sejarah dengan meneliti sumber primer seperti rekod pertubuhan ASEAN, dokumen dari Kementerian Luar India, akhbar serta sumber sekunder. Kajian mendapati dasar ini telah mengukuhkan hubungan India dengan ASEAN dan ditingkatkan lagi dengan dimensi yang lebih luas melalui Dasar Bertindak ke Timur (India’s Act East Policy).