Keberkesanan unsur watak dan perwatakan dalam cerita rakyat dalam kalangan kanak-kanak dan remaja melalui media animasi - Tuan Siti Nurul Suhadah Tuan Adnan; Mohd Firdaus Che Yaacob; Nur Samsiah Mazlan (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2021)
Cerita rakyat merupakan satu cerita yang disampaikan secara lisan oleh masyarakat terdahulu yang dipertuturkan secara mulut ke mulut dan kaya dengan nilai-nilai murni. Oleh itu, kajian ini akan membincangkan tentang keberkesanan cerita rakyat dalam kalangan kanak-kanak dan remaja melalui medium animasi. Signifikan kajian ini adalah kerana industri animasi berjaya menarik minat golongan kanak-kanak dan remaja. Hal ini kerana, bidang animasi sebagai satu cabang untuk mendekatkan golongan kanak-kanak dan remaja untuk meminati cerita rakyat. Lantaran itu, kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti dan menganalisis keberkesanan media animasi kepada golongan kanak-kanak melalui cerita rakyat. Di samping itu, cerita lisan yang bertajuk Si Luncai dengan Labu-labunya, Sombong Membawa Padah, Ayam Dogol Membuat Jasa, Bersikap Jujur dan Kasih Sayang Keluarga yang terkandung dalam Koleksi 366 Cerita Rakyat di Malaysia, dijadikan sebagai data kajian ini. Seterusnya, metodologi kajian ini merujuk kepada kaedah kepustakaan dan teks. Kajian ini turut menggunakan Teori Pengkaedahan Melayu menerusi pendekatan gunaan sebagai deduktif kajian. Dapatan hasil kajian ini membuktikan bahawa media animasi merupakan salah satu medium yang berkesan dan sistematik untuk menjadikan cerita lisan dapat dipopularkan dalam kalangan kanak-kanak dan remaja.