Cabaran pembelajaran era pandemik : simptom stres di kalangan pelajar program Kejuruteraan Mekanikal UKM - Wan Fathul Hakim Wan Zamri; Zulkhairi Zainol Abidin; Zambri Harun (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2021)
Keadaan pandemik yang melanda dunia sejak penghujung 2019 telah mengubah landskap pembelajaran di universiti. Dengan perubahan pembelajaran secara dalam talian, masa yang perlu diluangkan oleh pelajar di depan komputer adalah lama. Tuntutan menghadiri kuliah secara dalam talian adalah hampir sepanjang hari. Manakala komponen pentaksiran seperti kuiz, tugasan, projek dan makmal telah diubah mengikut kesesuaian era pandemik bagi menepati kaedah pembelajaran baru ini. Walau bagaimanapun, perubahan pembelajaran dan beban pentaksiran ketika musim pandemik dilihat memberi impak kepada kesihatan mental pelajar. Oleh demikian, kajian ini dijalankan untuk mengenalpasti simptom stres yang dihadapi oleh pelajar ketika musim pandemik. Satu kaji selidik secara atas talian telah dijalankan yang melibatkan 173 pelajar Tahun 1 hingga 4 program Kejuruteraan Mekanikal di Jabatan Kejuruteraan Mekanikal dan Pembuatan (JKMP), UKM. Kajian ini bertujuan untuk melihat hubungkait antara simptom stres dengan tahap beban pentaksiran atau beban pembelajaran yang dialami oleh pelajar semasa pembelajaran dalam era pandemik ini. Kajian ini juga telah mengaitkan dan mengembangkan model kegagalan bahan menurut bidang kejuruteraan khususnya sifat mekanik dan tingkah laku bahan. Kefahaman terhadap 4 keadaan di mana stres yang dikenakan boleh dikategorikan sebagai keadaan kompleks yang mampu memberi implikasi kepada kegagalan bahan kejuruteraan, telah dikembangkan untuk mengenalpasti stres terhadap pelajar. Kajian menunjukkan 78% pelajar berpandangan bahawa bebanan aktiviti pembelajaran adalah antara faktor penyebab stres mereka. Namun, hanya 6.9% pelajar merasakan akviti pentaksiran yang diberikan adalah sangat membebankan. Simptom stres yang dihadapi oleh pelajar telah ditunjukkan pada pemikiran, emosi dan fizikal pelajar. Hasil kajian ini memberi implikasi terhadap keperluan kepada program untuk mewujudkan kalendar pentaksiran yang lebih bersifat holistik, melaksanakan program perkongsian mentalsihat dan program jom senaman yang boleh membantu mengurangkan stres dan meningkatkan motivasi pelajar. Kajian ini diharapkan mampu memberi maklumbalas yang lebih tepat terhadap isu stres dari persepektif pelajar dengan lebih jelas.