Strategi penjenamaan semula Lata Tembakah sebagai destinasi pelancongan - Farah Elisha Mohd Adnand; Rosniza Aznie Che Rose (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2021)
Hutan lipur Malaysia berperanan penting menarik kedatangan pengunjung. Kepelbagaian biodiversiti flora dan fauna merupakan kunci utama kedatangan pengunjung. Ia mampu memberikan kepuasan kepada pengunjung. Walaubagaimanapun, destinasi tersebut haruslah mempunyai frasarana yang baik dan memuaskan. Pengurusan yang baik mampu menjamin kedatangan pengunjung secara berterusan. Semua kerosakan frasarana awam seperti kemudahan papan tanda yang, tandas awam, dan ruang persalinan pakaian menjadi kunci utama kepada kunjungan kali kedua dan seterusnya. Kajian ini merupakan kajian kuantitatif dengan instrument borang soal selidik terhadap 130 pengunjung yang pernah datang ke Lata Tembakah. Fokus kajian ialah terhadap faktor keunikan, mengkaji kemerosoton jumlah pengunjung dan mencadangkan langkah pengurusan strategik bagi pemulihan kedatangan pengunjung ke hutan lipur Lata Tembakah. Kepentingan kajian pelbagai merangkumi pelbagai pihak sama ada pemegang taruh, pengunjung dan penduduk tempatan yang tinggal berhampiran. Kajian ini secara keseluruhan berjaya menjelaskan pelbagai Tindakan pengurusan strategik yang dijangka mampu memulihkan ekonomi pelancongan di destinasi kajian pada masa hadapan.