Kaedah pendaftaran tanah di Indonesia sebagai penyelesaian konflik agraria - Ricco Survival Yubaidi; Mazliza Mohamad; Saidatul Nadia Abd Aziz (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2021)
Perlembagaan Indonesia memberi kepastian terhadap hak pengagihan tanah atau dalam perundangan Indonesia disebut agraria yang merupakan hak asas bagi semua warganegara Indonesia. Pertikaian masalah tanah (agraria) masih kerap berlaku di dalam masyarakat yang menunjukkan sistem pengurusan pentadbiran tanah Indonesia memerlukan pindaan perundangan. Salah satu permasalahan pertikaian ini adalah disebabkan oleh pendaftaran tanah yang belum memberi kepastian, keadilan dan manfaat bagi masyarakat persekitaran mengenai hak memiliki tanah. Kajian ini memiliki matlamat untuk mengkaji kaedah yang mesti dipatuhi dengan mekanisma pendaftaran tanah di Indonesia sebagai usaha penyelesaian pertikaian tanah dalam masyarakat. Hasil kajian mendapati tiga faktor penting dalam kaedah pengurusan pendaftaran tanah di Indonesia yang memberi manfaat terhadap usaha penyelesaian pertikaian masalah berkenaan, iaitu (1) perlu menguatkan semula kekuasaan negara ke atas tanah atau dikenali Hak Menguasai Negara atas tanah di Indonesia, (2) Pembaharuan Sistem Pentadbiran tanah (agraria) sebagai kejayaan pendaftaran tanah dan (3) Pensijilan merupakan bukti kepastian memiliki ke atas tanah berdaftar.