Buli di Malaysia : permasalahan dan penyelesaiannya dari perspektif syariah - Ahmad Azam Mohd Shariff,; Mohamad Azhan Yahya,; Mohd Zamre Mohd Zahir,; Fatimah Yusro Hashim, (Penerbit Universiti Kebangsaan Malaysia, 2021)
Perlakuan buli telah menjadi suatu fenomena yang merisaukan sejak akhir-akhir ini. Terdapat banyak kes buli di Malaysia yang dilaporkan di media-media massa dan elektronik. Apa yang lebih membimbangkan ialah perlakuan membuli di negara ini berlaku dalam kalangan pelajar sekolah rendah dan menengah. Penulisan ini mengupas permasalahan dari perspektif prinsip asas syariah. Penulisan ini adalah berasaskan kepada suatu kajian perundangan tulin yang bercirikan kualitatif. Sumber-sumber berkaitan buli dan prinsip-prinsip syariah yang berkaitan dikumpul melalui kajian perpustakaan. Semua bahan berkaitan buli dalam bentuk buku, manuskrip mahupun artikel dalam jurnal telah semuanya dianalisis dengan menggunakan kaedah analisis kandungan dan analisis kritis. Secara objektifnya, penulisan ini pertamanya menganalisis prinsip akhlak menurut syariah dan bagaimana kehidupan berakhlak itu bertunjangkan kepada akidah dan takwa. Keduanya, ia mengenal pasti kepincangan akhlak yang membawa kepada perlakuan membuli adalah sebenarnya berpunca dari kepincangan akidah dan taqwa dalam diri pembuli. Ketiganya, penulisan ini turut mencadangkan penyelesaian perundangan dengan mencadangkan pembentukan ‘standard operating procedure’ atau SOP serta modul khusus. Ianya turut menegaskan bahawa sebarang pembentukan SOP dan modul untuk memerangi gejala buli adalah selari dengan prinsip syariah. Diharapkan agar penulisan ini berupaya memberikan penjelasan yang lebih baik tentang perlakuan membuli dari perspektif syariah dan apakah yang boleh dilakukan dalam membendung gejala yang merisaukan ini.